Ψηφιακό πορτοφόλι για κάθε Ευρωπαίο πολίτη

Η Ευρωπαική Ένωση είναι έτοιμη να παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το digital id, ένα νέο συστήμα πρόσβασης σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών, υπό τη μορφή εφαρμογής που απευθύνεται στους πολίτες όλων των κρατών μελών.

Σκοπός του digital id ή αλλιώς της ψηφιακής ταυτότητας είναι να μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει ασφαλή online πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Στην ουσία, πρόκειται για ένα “ψηφιακό πορτοφόλι”, μια εφαρμογή η οποία αποθηκεύει με ασφάλεια τα στοιχεία πληρωμής και τους κωδικούς πρόσβασης που αφορούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, επιτρέποντας στους πολίτες και των 27 χωρών να συνδεθούν σε ιστότοπους τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν λογαρισμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με την εισαγωγή μόνο των στοιχείων πρόσβασης που διαθέτουν για την εφαρμογή, ενώ για πρόσθετη ασφάλεια θα είναι δυνατή η πρόσβαση με δακτυλικό αποτύπωμα ή μέσω αναγνώρισης προσώπου, δύο λειτουργίες που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των smartphones.

Στην ίδια εφαρμογή θα είναι ακόμα δυνατή η αποθήκευση επίσημων εγγράφων τα οποία ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει μαζί του, όπως για παράδειγμα την άδεια οδήγησης. Πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού δεν θα είναι υποχρεωτική, όμως αυτοί που θα επιλέξουν τη χρήση του θα επωφεληθούν από ένα «ασφαλές ψηφιακό οικοσύστημα που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά στην εποχή που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας». Άλλα παραδείγματα χρήσης που αναφέρονται στον ιστότοπο της Ε.Ε. αφορούν την εγγραφή σε ξένα πανεπιστήμια, αλλά και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

«Η νέα ψηφιακή ταυτότητα θα δώσει σε κάθε Ευρωπαίο τα κλειδιά για το ψηφιακό δίδυμό τους», δήλωσε ο Thierry Breton, Επίτροπος της Ε.Ε. υπεύθυνος για την ψηφιακή πολιτική, σε ομιλία του νωρίτερα αυτό το έτος, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες γύρω από το εγχείρημα.

Προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες, η Ε.Ε. θα θεσπίσει ένα σαφές πλαίσιο κανόνων, οι οποίοι θα εμποδίζουν εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών να τα χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα, όπως η προώθηση νέων προϊόντων. Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των Financial Times, συμμετέχουν σε συζητήσεις με κράτη μέλη για την παροχή κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα για την ανάπτυξη του ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό σε περίπου ένα χρόνο.

Το ψηφιακό πορτοφόλι της Ε.Ε αποτελεί στην ουσία την επέκταση ενός συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης που βρίσκεται ήδη σε ισχύ στην Ε.Ε., έχοντας τύχει όμως μέτριας αποδοχής, καθώς μόλις 19 χώρες υλοποίησαν τα αναγκαία ψηφιακά αναγνωριστικά, χωρίς αυτά μάλιστα να είναι συμβατά μεταξύ τους. Πλέον η τελική απόφαση περνά στα κράτη μέλη τα οποία και θα αποφασίσουν πως θα εφαρμόσουν το νέο σύστημα.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ευελπιστούν ότι η αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εποχή της πανδημίας θα συμβάλλει στην ευρύτερη χρήση του νέου συστήματος, με την ευκολία πρόσβασης σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες να συνιστά ένα από τα κορυφαία πλεονεκτήματα. Ένα από τα παραδείγματα χρήσης αφορά κάποιον που επιθυμεί να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό του πορτοφόλι προκειμένου να δημιουργήσει απομακρυσμένα ένα ψηφιακό κλειδί, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει άμεσα το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει σε κάποια ουρά στο αεροδρόμιο.

Τέλος, το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι «απλό, ασφαλές και θα προστατεύει τους ανθρώπους κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο» προσφέροντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να αποφασίζουν αυτοί πόσες πληροφορίες διαμοιράζονται, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Google, του Facebook και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.